Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ με Α.Π. 12773/Δ2/23-1-2018, η οποία επικυρώνεται με το άρθρο 25 παρ. 3 της απόφασης 10645/ΓΔ4 (ΦΕΚ 120 Β΄/ 23-1-2018) :

“Το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (αρ. 16, παρ. 2 του Συντάγματος) και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και ααπευθύνεται σε όλους τους μαθητές. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα σε μη Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές, δηλαδή αλλόθρησκους ή ετρόδοξους ή άθρησκους, που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να απαλλαγούν από την παρακολούθησή του.

Οι γονείς που επιθυμούν να αιτηθούν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει:

  1. Να υποβάλλουν και οι δύο γονείς υπεύθυνη δήλωση (δύο διαφορετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις του Ν. 1599/1986) με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής  στις οποίες θα αναφέρεται  ” ….ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ΄αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης…..”  (απόσπασμα από την εγκύκλιο), χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί. Αν ο  ο μαθητής/τρια είναι ενήλικας/η τότε την δήλωση υποβάλλει ο ίδιος/α.
  2. Οι Υ/Δ υποβάλλονται στο σχολείο μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου.
  3.  Οι απαλλαγμένοι μαθητές/τριες απασχολούνται την ώρα των θρησκευτικών υποχρεωτικά με τρόπο, που θα αποφασίσει ο σύλλογος διδασκόντων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο.

Ολόκληρη η εγκύκλιος  Απαλλαγή- Θρησκευτικά

Από την διεύθυνση.